Przejdź do głównej zawartości

Od Korycina do Juszczyna czyli ser dojrzewający inspirowany Podlasiem

Ser Koryciński to lokalna odmiana sera podpuszczkowego wytwarzanego z niepasteryzowanego mleka
krowiego. Jak głosi legenda Korycini nauczyli się wytwarzać sery od samych Szwajcarów,którzy to walczyli po Polskiej stronie w czasie potopu szwedzkiego (1655-1660),potem ranni żołnierze kurowali się w folwarku Kumiała i byc może część z nich osiedliła się juz w Polsce na stałe przekazując przepisy wytwarzania serów lokalnej ludności.
  To jeśli chodzi o historię,a o becnie ser jest nazwany swojskim i jest wykonywany z różnymi dodatkami.
A oto i nasze sery wprost z Juszczyna:) 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chrupiacy deser

Hej kochani! Ostatnio w Pędzlove trochę bardziej smakowo więc tym razem deser,a mianowicie chrupki deser lodowy z gryką ekspandowaną i żytem ekspandowanym,wafelkami oraz z miodem z pobliskiej pasieki i ptasim mleczkiem  Gryka: zawiera białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej,zbliżonej do białka jaja kurzego. Gryka obfituje w witaminy z grupy B i minerały oraz przeciwutleniacze takie jak rutynę,która świetnie działa na układ krwionośny i taninę nadająca wyrazisty smak.  Żyto: jest doskonałym źródłem składników o dużym znaczeniu zdrowotnym. Jest szczególnie bogate w arabinoksylany – frakcję błonnika pokarmowego mogącą zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy, oraz zapobiegać powstawaniu nowotworów.  Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe i lignany.                                               Mały filmik z etapów powstawania deserku:     

Bocian z szyszek Diy :)

Miała być sarenka,a powstał bocianek:) uroczy i słodki:) A jak go zrobiłam? zobacz!  Zdjęcia nie oddają jego urody:) Kwiatki zrobiłam z buczyn,które pomalowałam kobaltową farbą.    

Tłusty Czwartek czyli zmieniamy opony ziomowe na wiosenne oponki:) Oponki serowe

Od kilku lat robię co roku oponki  serowe,nie  są tak ciężkie jak pączki,ale za to  są  szalenie  strojne i można je ozdabiać na milion  spo sobów :) w ze szłym roku robiłam z przepi su od Kotlet.tv w tym od Domogród i oba  są dobre kotlet.tv czyli Paulina daje wiecej  sera niż Domogród czyli Weronika ale ta druga Pani daje ma sło dodatkowo :) ja zrobiłam te drugie w tym roku  są pu szy ste i chrupiące,a ze  srodków wychodza małe co nieca,mini pączki:) Moje ozdobiłam czekoladą z kubełka z biedronki,duży kubełek w promocji za 3,19 zł a re szte moim ulubionym lukrem i bardzo pro stym,mam go z przepi su na koperty z jabłkiem,a leci tak: Cukier puder i kwa sna  smietana i najpierw w syp z poł  szklanki cukru pudru i dodaj z  łyżeczke  smietany,najpierw cukier potem  smietana żeby nie przedobrzyc z płynno scia i mie szamy chwile :) efekt na oponkach :) przyozdobiłam na  stole papierowa  serwetką i makami wykonanymi przez mamę oraz margaretkami,które ja zrobiłam:)   smacznego! i na  spacer